Vi producerer primært grøntsager. Vi vil gerne sælge vores afgrøder direkte til folk i vores lokalområde. Det betyder noget at have den nære relation til dem, du laver mad til.”
– Anders Led Behrend
Vi skal dyrke mere mad til mennesker
Jordbruget Soldug, Elsegårde
Karoline Marie Rasmussen, Kristian Obling og Anders Led Behrend
Karoline Marie Rasmussen, Kristian Obling og Anders Led Behrend
På Jordbruget Soldug har tre unge landmænd etableret et kollektivt deltidslandbrug. Selv kalder de jordbruget for et eksperiment drevet af lysten
til at bo på landet. De drømmer om et fællesskabsbaseret landbrug, hvor flere mindre landbrug sammen producerer til lokalområdet. Et landbrug, hvor der er færre dyr og mere mad til mennesker.
til at bo på landet. De drømmer om et fællesskabsbaseret landbrug, hvor flere mindre landbrug sammen producerer til lokalområdet. Et landbrug, hvor der er færre dyr og mere mad til mennesker.
4 % af landbrugsarealet i Danmark bruges i dag til at producere mad direkte til mennesker. Til sammenligning bruges 75 % af arealerne til at dyrke foder til dyr, der enten producerer mælk eller som slagtes for at blive til kød.
(Kilde: Sådan ligger landet, Danmarks Naturfredningsforening, 2022)
(Kilde: Sådan ligger landet, Danmarks Naturfredningsforening, 2022)
På Jordbruget Soldug dyrker de økologiske grøntsager med inspiration fra permakultur, regenerative og biodynamiske dyrkningsmetoder. De afprøver blandt andet nye sorter med større næringsindhold, tester hvor tæt planterne kan vokse i bedene, eksperimenterer med forskellige typer jorddække for at bekæmpe ukrudt og arbejder manuelt. Alt sammen for at undersøge, hvordan fremtidens landbrug kunne tage sig ud.
“Hvis jeg skal kritisere landbruget for det, de gør, så skal jeg selv forstå det først. Vi har ikke svaret, men vi kan søge efter det og formidle vejen derhen. Det er givende, og det giver lyst til at arbejde. Det er mere end bare en produktion. For mig handler det om at skabe den forandring, jeg gerne selv vil se.”
– Anders Led Behrend
– Anders Led Behrend
Karoline, Anders og Kristian er alle tre uddannet fra Kalø Økologiske Landbrugsskole, hvor ideen om at skabe et kollektivt landbrug opstod. Sammen bor og arbejder de på en gård ved Elsegårde udenfor Ebeltoft, hvor de lejer sig til både jord og bolig. De tre landmænd har boet sammen på gården siden
Jordbruget Soldug blev stiftet i slutningen af 2023. Karoline flyttede i efteråret 2024 til en nærliggende gård, men er stadig med på lige fod i driften.
Jordbruget Soldug blev stiftet i slutningen af 2023. Karoline flyttede i efteråret 2024 til en nærliggende gård, men er stadig med på lige fod i driften.
På gården, hvor Jordbruget Soldug holder til, bor også ni køer, en tyr og tre kalve af racen Dexter. Racen er særlig hårdfør og egner sig til naturpleje. Køerne afgræsser gårdens lavbundsarealer og leverer gødning i bytte. Jordbruget Soldug ser mindre dyrehold som en naturlig del af gårdens cyklus. Et biprodukt fra dyreholdene på gården er kød og æg, men dyrene er ikke på gården for at producere animalske produkter. Mængden af dyr skal tilpasses de arealer, der skal afgræsses, så det kun sjældent er nødvendigt at fodre dyrene.
Jordbruget Soldug samarbejder med andelsbevægelsen Andelsgårde. Andelsgårde opkøber konventionelle gårde for at omlægge produktionen til sprøjtefrie og regenerative processer. Samtidig bruges gårdene til formidling af den grønne omstilling inden for landbruget. Som en del af samarbejdet får
Jordbruget Soldug økonomisk støtte til at holde formidlende aktiviteter på gården, som f.eks. markvandringer og arbejdsdage. Her kan nysgerrige besøge
jordbruget og blive klogere på deres arbejdsmetoder, være med til at luge, køre kompost eller bygge drivhus. På den måde opstår der ifølge Karoline Marie Rasmussen et fællesskab omkring det at dyrke jorden.
Jordbruget Soldug økonomisk støtte til at holde formidlende aktiviteter på gården, som f.eks. markvandringer og arbejdsdage. Her kan nysgerrige besøge
jordbruget og blive klogere på deres arbejdsmetoder, være med til at luge, køre kompost eller bygge drivhus. På den måde opstår der ifølge Karoline Marie Rasmussen et fællesskab omkring det at dyrke jorden.
Karoline, Anders og Kristian afsætter deres grøntsager fra deres egen bod på gården og gennem det nyetablerede distributionsnetværk Bondelauget.
“Vi er en del af en social bevægelse, der prøver at genbefolke landet og få noget glæde tilbage til de områder. Vi kan hjælpe hinanden som bønder. Ved at have relationer til hinanden får vi lavet et sikkerhedsnet,” siger Anders Led Behrend.
Bondelauget holder månedlige markedsdage, hvor bønderne deltager med deres produktion. Sommeren igennem har du bl.a. kunnet købe grøntsager, æg og friske blomster hver fredag på en kaffebar i Ebeltoft.
“Vi er en del af en social bevægelse, der prøver at genbefolke landet og få noget glæde tilbage til de områder. Vi kan hjælpe hinanden som bønder. Ved at have relationer til hinanden får vi lavet et sikkerhedsnet,” siger Anders Led Behrend.
Bondelauget holder månedlige markedsdage, hvor bønderne deltager med deres produktion. Sommeren igennem har du bl.a. kunnet købe grøntsager, æg og friske blomster hver fredag på en kaffebar i Ebeltoft.
Jordbruget Soldug har den første sæson etableret en såkaldt markedshave. En køkkenhave med de afgrøder, som de fleste af os kender fra supermarkedernes kølediske. Dertil har de høstet store mængder tomater fra deres drivhus og solgt asparges, der er en del af den oprindelige produktion på gården. Planterne til køkkenhaven har de selv dyrket fra frø, hvilket har givet dem mulighed for at afprøve en masse forskellige sorter.
“Det er ret magisk at se et frø blive til en plante og så få lov at spise den. Det tror jeg alle, uanset interesse, vil kunne genkende. Så er det ok, at det
tager lidt længere tid at dyrke på den måde.”
– Karoline Marie Rasmussen.
“Det er ret magisk at se et frø blive til en plante og så få lov at spise den. Det tror jeg alle, uanset interesse, vil kunne genkende. Så er det ok, at det
tager lidt længere tid at dyrke på den måde.”
– Karoline Marie Rasmussen.
Karoline og hendes kæreste Nikolaj har overtaget et hold får, der græsser på et stykke jord mellem drivhuset og køkkenhaven. En flok høns leverer æg og
gødning, og en håndfuld løbeænder boede over sommeren ved køkkenhaven.
gødning, og en håndfuld løbeænder boede over sommeren ved køkkenhaven.
Kilder
Danmarks Naturfredningsforening har sammen med Dyrenes Beskyttelse lavet en opgørelse over diverse tal fra landbruget. Her i blandt udnyttelse af vores landbrugsarealer inddelt efter formål: https://www.dn.dk/om-os/publikationer/sadan-ligger-landet/
Læs mere om de lokale producenter i Bondelauget: https://www.bondelauget.dk/new-page
Læs mere om de lokale producenter i Bondelauget: https://www.bondelauget.dk/new-page