Jeg vil gerne være med til at påvirke, hvordan vi bruger vores fødevarer.
Vi skal dufte til maden og bruge vores øjne, når vi står med råvarerne
for at vurdere, om det kan spises. Vi har ikke uanede ressourcer her på jorden,
så vi skal bruge det, vi har.”
– Henrik Jensen, frivillig chauffør i Madspildspensionatet
Vi skal lade mindre mad gå til spilde
Madspildspensionatet, Syddjurs
Henrik Jensen
Henrik Jensen
Madspildspensionatet er en forening, der forvandler madspild til måltider. Hver måned arrangeres fællesspisninger, hvor råvarerne er overskudsmad fra supermarkederne i lokalområdet. Måltidet er gratis, laves af deltagerne i fællesskab og alle er velkomne til at spise med.
Henrik Jensen er frivillig chauffør i Madspildspensionatet. Om morgenen kører han fra supermarked til supermarked for at indsamle de fødevarer, der ellers var blevet smidt ud. De fleste dage kommer han hjem med mere end 100 kg fødevarer i den uge Madspildspensionatet holder fællesspisninger.
Danskerne havde i 2021 et madspild på 235.000 ton. Madspild er fødevarer, der kunne være blevet spist af mennesker, men som i stedet smides ud. 26 % af det samlede madspild i Danmark kommer fra køkkenerne hjemme hos dig og mig. Når mad går til spilde, går hele indsatsen med at producere madvaren også tabt. Det anslås, at madspild fra danske husholdninger udleder 2,2 mio. ton CO₂e hvert år.
(Kilde: Miljøstyrelsen 2021, Landbrug & Fødevarer, 2018)
(Kilde: Miljøstyrelsen 2021, Landbrug & Fødevarer, 2018)
Supermarkederne kasserer årligt 96.000 ton fødevarer, og det er noget af den mad, Henrik Jensen indsamler. Madspildspensionatet får maden gratis, og måltiderne tilberedes og spises af deltagerne på eget ansvar. Her er det den sunde fornuft og sanserne, der råder.
Henrik Jensen er landmand og frivillig chauffør i Madspildspensi onatet. En uge hver måned indsamler han fødevarer fra supermarkeder, hjælper i køkkenerne og deltager i fællesspisningerne. I løbet af en uge er der fællesspisninger syv steder i Syddjurs Kommune: I Hornslet, Thorsager, Mørke, Ebeltoft, Kolind, Knebel og på Grobund.
“Jeg har mødt en masse nye mennesker gennem Madspildspensionatet. Det kan godt være trangt med pladsen i nogle af køkkenerne, så vi kommer
tæt på hinanden undervejs.”
“Jeg har mødt en masse nye mennesker gennem Madspildspensionatet. Det kan godt være trangt med pladsen i nogle af køkkenerne, så vi kommer
tæt på hinanden undervejs.”
Edvard Brix Gotlev, Linus Nyholm Fogt og Johan Hedegaard Horn på 12 og 13 år er som regel med til madlavningen før fællesspisningen i Thorsager. Da kasserne med madvarer ankommer til skolekøkkenet kl. 16.00, er drengene hurtige til at planlægge, hvad de vil lave og udvælge de råvarer, de skal bruge.
Med Edvards far Jon i baggrunden får de styr på teknikker og ikke mindst timingen i deres mange spiselige ideer. Denne aften marinerer de kyllingestykker, der får en ostesauce som dip, steger pølser og steaks, før de anretter det hele kreativt på det store fællesbord.
Med Edvards far Jon i baggrunden får de styr på teknikker og ikke mindst timingen i deres mange spiselige ideer. Denne aften marinerer de kyllingestykker, der får en ostesauce som dip, steger pølser og steaks, før de anretter det hele kreativt på det store fællesbord.
Hver fællesspisning koordineres af en vært, og i Thorsager er det Jon Gotlev. Han begyndte selv at komme i Madspildspensionatet, da han flyttede til
Thorsager fra Aarhus med sin familie og havde lyst til at møde nye mennesker. Siden efteråret 2023 har han været tovholder.
“Jeg er opvokset i en familie, hvor det var helt normalt at spise mad, hvor sidste salgsdato var overskredet. Det er en joke, jeg har med mine drenge om, at ting nogle gange er ”lidt for gamle” hjemme hos farmor og farfar. Da jeg fandt ud af, at der fandtes et decideret arrangement, hvor vi både laver mad ud af for gamle madvarer og samtidig oplyser folk om, at selvom det ser muggent ud, kan du stadig bruge rigtig meget af det. Så skulle jeg med.”
– Jon Gotlev
Thorsager fra Aarhus med sin familie og havde lyst til at møde nye mennesker. Siden efteråret 2023 har han været tovholder.
“Jeg er opvokset i en familie, hvor det var helt normalt at spise mad, hvor sidste salgsdato var overskredet. Det er en joke, jeg har med mine drenge om, at ting nogle gange er ”lidt for gamle” hjemme hos farmor og farfar. Da jeg fandt ud af, at der fandtes et decideret arrangement, hvor vi både laver mad ud af for gamle madvarer og samtidig oplyser folk om, at selvom det ser muggent ud, kan du stadig bruge rigtig meget af det. Så skulle jeg med.”
– Jon Gotlev
Det kræver en vis portion kreativitet at lave mad til mange ud fra råvarer, du først kender to timer før, maden skal serveres. På Grobund ved Ebeltoft
koordinerer kogekone Solveig Fries (i midten) madlavningen, og hun har efterhånden en vis rutine i at forvandle madspild til overdådige buffeter. Udover Madspildspensionatet laver hun ugentligt fællesspisninger for medlemmerne af Foreningen Grobund, hvor op mod 60 personer spiser med.
koordinerer kogekone Solveig Fries (i midten) madlavningen, og hun har efterhånden en vis rutine i at forvandle madspild til overdådige buffeter. Udover Madspildspensionatet laver hun ugentligt fællesspisninger for medlemmerne af Foreningen Grobund, hvor op mod 60 personer spiser med.
Klokken er lidt over otte, da Henrik Jensen triller sin bil og den store, lukkede trailer hen til bagindgangen ved dagligvarebutikken i Hornslet. Han ringer på klokken ved varemodtagelsen og kort tid efter bliver han mødt af en venlig butiksansat, der straks går ud på lageret for at hente morgenens portion af overskudsmad. Henrik tager imod og får hurtigt sorteret fødevarerne i kasser i traileren.
“Det er gode råvarer, som butikkerne nænsomt har sorteret fra. Mange af tingene har vi som forbrugere kunnet købe med de gule “Stop madspild”-mærkater, før de gik over dato. Vi er selv med til at skabe problemet, hvis vi kun vil købe de allermest friske råvarer i supermarkedet.”
“Det er gode råvarer, som butikkerne nænsomt har sorteret fra. Mange af tingene har vi som forbrugere kunnet købe med de gule “Stop madspild”-mærkater, før de gik over dato. Vi er selv med til at skabe problemet, hvis vi kun vil købe de allermest friske råvarer i supermarkedet.”
Madspildspensionatet startede i sin tid som et kommunalt projekt målrettet sårbare borgere i Syddjurs. De seneste år har projektet været drevet af en frivillig bestyrelse, der koordinerer indsamlingen af fødevarer. De gratis fællesspisninger er åbne for alle.
“Det er fedt at have børnene med i køkkenet. De får fornemmelsen af, at det her er mad, der ellers ville ryge ud. Vi snakker automatisk om det, når vi kigger i kasserne for at finde ud af, hvad der kan bruges. At hvis vi lige smider den ene tomat ud, så kan resten sagtens bruges.”
– Jon Gotlev
“Det er fedt at have børnene med i køkkenet. De får fornemmelsen af, at det her er mad, der ellers ville ryge ud. Vi snakker automatisk om det, når vi kigger i kasserne for at finde ud af, hvad der kan bruges. At hvis vi lige smider den ene tomat ud, så kan resten sagtens bruges.”
– Jon Gotlev
Kom med i køkkenet |
I skolekøkkenet i Thorsager er der fuld sving i både gryder, potter og pander, når Madspildspensionatet kokkerer sammen. Børn og voksne hjælpes ad på kryds og tværs, mens Jon Gotlev holder overblikket over retterne og råvarerne. Klik på videoen og se med fra madlavning til fællesspisning.
Kilder
Madspild er noget, vi som samfund har beskæftiget os med i en del år efterhånden, men hvor der stadig er plads til forbedringer. Her er den baggrundsviden, der er brugt i researchen af dette portræt.
Madspild i tal: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/start-og-drift-af-foedevarevirksomhed/hygiejne-og-indretning/madspild-i-foedevarevirksomheder/madspild-i-tal
Anbefalinger om madspild fra Miljøstyrelsen: https://mst.dk/media/3fud5u0d/mindre-madspild.pdf
Artikel fra Danmarks Naturfredningsforening om madspildet påvirkning af klimaet: https://www.dn.dk/nyheder/derfor-er-madspild-et-kaempe-problem-for-klima-og-natur/#
Opgørelse af CO2e-udledninger fra madspildet fra Landbrug & Fødevarer: https://www.ernaeringsfokus.dk/media/tjlpwzvf/2018-forbrugernes-madspild-i-danmark.pdf
Anbefalinger om madspild fra Miljøstyrelsen: https://mst.dk/media/3fud5u0d/mindre-madspild.pdf
Artikel fra Danmarks Naturfredningsforening om madspildet påvirkning af klimaet: https://www.dn.dk/nyheder/derfor-er-madspild-et-kaempe-problem-for-klima-og-natur/#
Opgørelse af CO2e-udledninger fra madspildet fra Landbrug & Fødevarer: https://www.ernaeringsfokus.dk/media/tjlpwzvf/2018-forbrugernes-madspild-i-danmark.pdf