Jeg tror ikke, at vi behøver at gøre en masse ud af at fortælle om,
hvad vi gør på festivalen. Gæsterne kan godt blive forvirrede, hvis de får for meget information. Vi vil gerne have, at gæsterne bliver inspirerede af det, de ser, i stedet for at føle de skal følge bestemte forventninger.”
– Elena Skytte, en del af arrangørgruppen bag Den Grænseløse Festival
Vi skal spise mere plantebaseret
Den Grænseløse Festival, Hyllested Skovgårde
Elena Skytte, Karoline Claësson og Solveig Fries m.fl.
Elena Skytte, Karoline Claësson og Solveig Fries m.fl.
En weekend i august forvandler Havmøllen ved Djurslands kyst sig til en myretue af glade mennesker, skøn musik og dejlige dufte, mens Den Grænseløse Festival finder sted.
Den Grænseløse Festival er en festival bygget op omkring måltidet. Alle måltider er med i billetprisen og spises i fællesskab med de andre festivalgæster
ved langborde. I løbet af weekenden spiser de 500 deltagere sig gennem utallige madretter, der alle er vegetariske og lavet af råvarer, der hovedsageligt er dyrket og produceret på Djursland.
ved langborde. I løbet af weekenden spiser de 500 deltagere sig gennem utallige madretter, der alle er vegetariske og lavet af råvarer, der hovedsageligt er dyrket og produceret på Djursland.
33 % af Danmarks samlede CO₂e udledninger kom i 2023 fra landbruget. Landbrugets udledninger hænger direkte sammen med, hvad der produceres på landbrugsarealerne. Produktionen af kød udleder op til 25 gange så meget CO₂e som dyrkning af grøntsager, alt efter hvilke dyr det drejer sig om.
(Kilde: Danmarks Statistik, Concito og Landbrug & Fødevarer)
(Kilde: Danmarks Statistik, Concito og Landbrug & Fødevarer)
Karoline Claësson (tv.) og Solveig Fries har ansvaret for måltiderne under festivalen. De planlægger menuen efter, hvad de lokale producenter kan levere i sæson. Producenter, der alle arbejder med bæredygtighed og som så vidt muligt dyrker deres afgrøder økologisk eller biodynamisk. De beskriver det selv som en kompromisløs tilgang. Det er alt eller intet for de to kvinder, når det kommer til at skabe måltider uden kød.
“Særligt den ældre målgruppe bliver overrasket over den vegetariske mads smagsfylde og den mæthed de oplever. Det er et skridt, der ikke er færdigt
med at blive taget. Hvor du skal være tryg ved, at du bliver mæt og samtidig får en dejlig spiseoplevelse. Hvis vi vænner festivalgæsterne til, at det er helt ok at spise vegetarisk, så må det stille og roligt begynde at gøre en forskel.”
– Karoline Claësson, kok
med at blive taget. Hvor du skal være tryg ved, at du bliver mæt og samtidig får en dejlig spiseoplevelse. Hvis vi vænner festivalgæsterne til, at det er helt ok at spise vegetarisk, så må det stille og roligt begynde at gøre en forskel.”
– Karoline Claësson, kok
Bag festivalen står en arbejdsgruppe af lokale, hvoraf nogle af dem har været med siden festivalens start i 2018. Elena Skytte beskriver dem som en gruppe
af mennesker, hvor det at arbejde med bæredygtighed er naturligt for dem. Arbejdsgruppen forholder sig til, hvordan samtlige dele af festivalens forbrug
kan gøres så klimavenligt som muligt. Lige fra indkøb af resttræ til festivalens indretning, nem kompostering og økologisk ansigtsmaling til børnene.
af mennesker, hvor det at arbejde med bæredygtighed er naturligt for dem. Arbejdsgruppen forholder sig til, hvordan samtlige dele af festivalens forbrug
kan gøres så klimavenligt som muligt. Lige fra indkøb af resttræ til festivalens indretning, nem kompostering og økologisk ansigtsmaling til børnene.
Festivalen ser sig selv som en helhedsoplevelse, hvor du som gæst slipper for at tage stilling til mange ting. Mad, drikke, kunst og kultur er med i prisen, og du behøver derfor ikke bruge nogen penge i løbet af weekenden. Med hver sin kop i hånden, der genbruges gennem hele weekenden, kan gæsterne frit hente kaffe, te eller øl og sodavand fra det lokale Ebeltoft Gårdbryggeri.
Under festivalen kan gæsterne deltage i workshops og vandringer, der inddrager gæsterne, ofte over et tema. I år var klimaet og landbruget i fokus, hvor
forfatter Mathilde Walter Clark åbnede festivalens program med en samtale bl.a. om hendes bog ”Det Blinde Øje” om den såkaldte minksag. I løbet af weekenden inviteres gæsterne også til at tage del i festivalens kunstprogram. Ved havet kunne gæsterne f.eks. deltage i formgivningen af en lerskulptur
med kunstnerne Louise Gaarmann og Philip Hedegaard.
forfatter Mathilde Walter Clark åbnede festivalens program med en samtale bl.a. om hendes bog ”Det Blinde Øje” om den såkaldte minksag. I løbet af weekenden inviteres gæsterne også til at tage del i festivalens kunstprogram. Ved havet kunne gæsterne f.eks. deltage i formgivningen af en lerskulptur
med kunstnerne Louise Gaarmann og Philip Hedegaard.
Solveig Fries’ (i midten) og Karoline Claëssons kompromisløse tilgang til menuens råvarer kan være en udfordring at koordinere. Det er et puslespil, der hurtigt bliver indviklet, da de prøver at købe de fleste råvarer lokalt fra små landbrug, der ikke altid kan garantere, hvor meget markerne kan levere. I 2024 lykkedes det dem at finde hovedparten af råvarerne lokalt.
Alle måltider nydes ved langborde, hvor festivalgæsterne deles om maden, der serveres på fade. I starten er gæsterne fremmede for hinanden, men i løbet
af weekenden opstår der nye forbindelser. Der er afsat god tid til at spise, så der bliver plads til at tale sammen og nyde maden. Mens der spises, er der
ganske få andre aktiviteter i gang på festivalpladsen. Efter måltidet har man selv ansvaret for at sortere sit madaffald til kompost, samt vaske sin tallerken
og bestik op.
af weekenden opstår der nye forbindelser. Der er afsat god tid til at spise, så der bliver plads til at tale sammen og nyde maden. Mens der spises, er der
ganske få andre aktiviteter i gang på festivalpladsen. Efter måltidet har man selv ansvaret for at sortere sit madaffald til kompost, samt vaske sin tallerken
og bestik op.
Festivalen bygger i høj grad på samskabelse og frivillighed. Op mod 25 % af gæsterne deltager som frivillige. De hjælper i køkkenet, på pladsen, med
rengøringen og bemander informationsboden. Tidligere har hovedparten af gæsterne været lokale, men de seneste år er op mod 65 % af deltagerne
kommet rejsende fra Sjælland. Det udfordrer potentielt gæsternes ansvarsfølelse, når det ikke længere primært er lokale, der deltager.
“Vi er meget opmærksomme på, at festivalen ikke bliver for kommerciel. Hvis det bliver meget kommercielt, så risikerer vi, at folk bliver magelige og forventer at vi skal levere en vare, hvor de serviceres. Festivalen handler om fællesskab og medansvar.”
– Elena Skytte
rengøringen og bemander informationsboden. Tidligere har hovedparten af gæsterne været lokale, men de seneste år er op mod 65 % af deltagerne
kommet rejsende fra Sjælland. Det udfordrer potentielt gæsternes ansvarsfølelse, når det ikke længere primært er lokale, der deltager.
“Vi er meget opmærksomme på, at festivalen ikke bliver for kommerciel. Hvis det bliver meget kommercielt, så risikerer vi, at folk bliver magelige og forventer at vi skal levere en vare, hvor de serviceres. Festivalen handler om fællesskab og medansvar.”
– Elena Skytte
Kilder
Bag dette portræt ligger research i, hvor meget forskellige madvarer udleder i vores fødevareproduktion. Det er et komplekst regnskab, men meget interessant selv at dykke ned i. Du kan læse med her:
Landbrug & Fødevarer fortæller bredt om CO2 og landbrugets udledninger: https://lf.dk/viden-om/klima/hvad-er-co2/
Concito har lavet en klimadatabase, hvor du kan se, hvor meget hver enkelt fødevarer udleder undervejs i produktionsfasen: https://denstoreklimadatabase.dk/
Tema fra Danmarks Statistik om vores udledninger: https://www.dst.dk/da/Statistik/temaer/klima
Concito har lavet en klimadatabase, hvor du kan se, hvor meget hver enkelt fødevarer udleder undervejs i produktionsfasen: https://denstoreklimadatabase.dk/
Tema fra Danmarks Statistik om vores udledninger: https://www.dst.dk/da/Statistik/temaer/klima